ШРИФТЪТ ТРЯБВА ДА Е ПРИЯТЕН ВИЗУАЛНО И ДА Е ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПИПАН

21 октомври 2020
ИНТЕРВЮ със Стан Парталев и Мирела Белова | SPACETYPE
ВЪПРОСИ: Стефан Пеев
BG
EN
Stan Partalev and Mirela Belova
Spacetype е независимо студио за шрифтов дизайн, основано от Стан Парталев и Мирела Белова. Водени от обща визия и споделено вдъхновение, Мирела и Стан се фокусират върху създаването на висококачествени авторски шрифтове. Те започват кариерата си като дизайнери, но скоро откриват страстта си към типографията и шрифтовия дизайн. В интервюто Мирела и Стан разговорят за първото си общо шрифтово семейство – Gogh, което обхваща широк спектър от езици – включително разширена латиница и кирилица.

Какво отличава Gogh от предишните шрифтове, които сте създавали, каква е търсената специфика на Gogh, къде очаквате да намери приложение?

СП: Смятаме, че шрифтовите дизайнери трябва да създават продукти, които и те самите биха използвали. Тъй като работим и по много други проекти, искахме шрифт, който спокойно можем да използваме навсякъде. И така тръгнахме с идеята, че първият ни шрифт трябва да е лесен за четене и същевременно да може да се ползва и за заглавия.

МБ: Вдъхновихме се от многото прекрасни подобни шрифтове от цял свят и от България. Gogh е наш прочит на сансерифни шрифтове като Gotham, Gilroy, Futura, Nexa, Avenir. Искахме да е лесно четим в текст, но същевременно да има и характер, който лесно да го отличава от другите подобни шрифтове.

А същевременно разработихме и стилистичен сет на Gogh, който доста променя усещането за шрифта и го прави много подходящ за „по-дисплей“ визии.

Gogh

Как оценявате състоянието на шрифтовия дизайн и на българската форма на кирилицата в началото на двайсетте години на нашия век?

СП: Смятаме, че се движим в много положителна посока. Започва все по-често се да говори за българската форма кирилица, а дизайнерите да търсят шрифтове, които я поддържат.

Съответно все повече и повече шрифтови студия я включват в набора си от глифи. И още повече ни радва, че тази тенденция се утвърждава не само в България, а по цял свят.

МБ: Оптимисти сме, че с времето и много по-широка аудитория ще забелязва разликата. Но, за да се случи, разбира се, се изисква ние, като дизайнери, да продължаваме да показваме постоянство.

Gogh

Как бихте изразили своята философия за шрифтовия дизайн – като процес, като търсене, като реализация, като принципи. Какво е най-важното за един шрифт?

СП: Както при повечето неща, така и тук процесът е много субективен. Нашето желание е да правим неща, които ни харесват и ние самите бихме използвали като дизайнери.

Изработката на един шрифт изисква много месеци, а понякога и години работа. Всеки проект има различна употреба и съответно се подхожда по различен начин спрямо искания краен резултат.

Ако трябва да обобщим, за нас най-важно е продуктът да е приятен визуално и да е технически изпипан. И, разбира се, да сме се забавлявали по време на процеса.

Spacetype

Променя ли се вкусът на българската публика към шрифта – как оценявате практиката на използването на шрифтовете: в опаковъчния дизайн, в изграждането на търговски марки, в поддържане на фирмена идентичност?

СП: Истината е, че масовата публика няма някакво специално отношение към шрифта. Което е и нормално. В крайна сметка идеята на шрифта не е да бъде забелязан, а по-скоро да помага на дизайнера да изрази емоцията на текста – дали е сериозен, забавен, неутрален. Дали трябва да привлече вниманието, или напротив, напълно да се слее с текста.

В България има както примери за прекрасни употреби, така и примери за не толкова добри. Надяваме се в бъдеще да виждаме все по-малко от вторите.

Spacetype

Кога един шрифт за вас е неуспешен – какви груби масови грешки в дизайна трябва да избягваме при избора на шрифт за проект?

МБ: На първо място трябва да се внимава дали шрифтът е употребен правилно. Тоест дали носи нужната емоция, за която споменахме по-рано. Бихме посъветвали хората, които нямат достатъчно опит в избора на шрифт, да обърнат внимание на описанието му, където много често се подсказва коя е най-подходящата му употреба.

Spacetype

Безплатните шрифтове заплаха ли са за развитието на шрифтовия дизайн?

МБ: Напротив, дори смятаме, че са нещо полезно, както за шрифтовите дизайнери, така и за графичните. Всяко нещо си има своето приложение и безплатните шрифтове не правят изключение.

Ние също работим по няколко безплатни шрифта в момента, които ни помагат да се разсеем от по-големите проекти.

Трябва само да се има предвид, че често пъти безплатните неща не са толкова професионално изпипани, както платените.

Vivid Dream

Какво е мястото на шрифтовия дизайн при формирането на съвременния естетически вкус и усет?

СП: Формирането на естетически вкус и усет е плод на много елементи, които работят заедно. Добре подбраният шрифт със сигурност би подобрил средата и съответно би повлиял на вкуса и усета, но това е процес, който отнема много време и е различен за съответните държави. В България ценното според нас е, че един шрифт може да носи не само визуални качества, а и история и идентичност, неща които се опитваме да развиваме и да пазим.

Spacetype

РЕДАКТОР

Stefan Peev

Стефан Пеев
издател, графичен и шрифтов дизайнер

 

If you like this site and find it useful, help us to make it better by giving feedback, suggesting improvements or by donation.

Donate
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.