КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ ЕДИН ГРАД В СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

30 октомври 2020
ИНТЕРВЮ с Красимир Ставрев и Георги Лазаров | PUNKT
ВЪПРОСИ: Стефан Пеев
РИСУНКИ: ГоГо @gogo_tennis
BG
EN
Красимир Ставрев и Георги Лазаров | PUNKT
Разговор с Красимир Ставрев и Георги Лазаров от студио PUNKT за графичната идентичност на Пловдив като европейска столица на културата

Кой стои зад студио PUNKT и участниците в процеса на изграждане на графична идентичност на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г.?

Георги Лазаров: Студио PUNKT е вече на 13 години! Аз основах фирмата през 2007 г. в Пловдив. Няколко месеца след това Краси се включи като равноправен партньор и оттогава управляваме студиото заедно. В момента живея и работя в София, а Краси е в Пловдив. Екипът ни се състои от 7 души. Това са Георги Василев, Михаела Ангелова, Елица Димитрова, Георги Ставрев и Павел Павлов. Всеки има свободата да работи откъдето пожелае – на живо в офисите в Пловдив или в София, от вкъщи, на село, от морето, но като цяло винаги в групата ни в Slack.

PUNKT

Красимир Ставрев: Портфолиото ни вече е доста богато – като започнем с визуални идентичности на големи и малки комерсиални и некомерсиални организации и събития, минем през любимата ни тема с оформлението на книгата и стигнем до графичния дизайн на безброй печатни и дигитални материали, свързани с доброто комуникиране на даден продукт или услуга.

Работата за визуалната идентичност на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г. е един от най-знаковите последни наши проекти, благодарение на който успяхме да разгърнем идеите си в мащаб и да популяризираме града ни и, разбира се, нашето студио и възможности.

PUNKT

Пловдив беше една от двете европейски столици на културата. Как гледате от дистанцията на времето на вече отминалото събитие?

ГЛ: Пловдив, заедно с италианския град Матера, бяха културните столици на Европа през 2019 г. и бих допълнил, имаха късмета да бъдат столици през 2019 г. на фона на абсурдната 2020 г. В годината на Covid-19 Пловдив загуби голяма част от инерцията, която беше набрал като атрактивна културна и туристическа дестинация. Уви, всичко беше отрязано като с нож още в началото на 2020 година и това създаде трудности да се оценят реално трайните последствия от свършеното за града през миналата година. Като студио, което през последните години фокусира усилията си във визуални идентичности на събития и фестивали, свързани с публика и хора, периодът на изолация е много труден за нас.

Вие сте автори на логото на Пловдив като европейска столица на култура и на графичната идентичност на събитието. Разкажете как се роди идеята за логото и защо решихте да участвате?

КС: Участието ни в конкурса за логото беше предизвикателство за нас, защото от всички поканени студия, ние бяхме с най-силни корени в Пловдив. Вярвам, че това ни амбицира, а също и помогна да представим идеите си за развитието на идентичността автентично и цялостно. Доколкото си спомням, в нашата защита логото беше последният от трите варианти, които показахме. Роди се от една скица на Жорко (Георги Василев), която той ни показа в скайп. По това време също работехме дистанционно, но не заради Covid-19. Беше лятото на 2017-та, аз бях на море, другите не помня, и се опитвах да комбинирам работата с почивка. Притеснително още преди да започнем работа, беше, че нямаме много време, за да наложим новата идентичност до началото на 2019 г., но все пак приехме да участваме, посветихме се изцяло и смея да кажа, че до края се справихме добре.

PUNKT

Вие представяте съвременното поколение активни млади дизайнери на България. Какво е Пловдив за вас? Каква интерпретация на Пловдив като европейска столица на културата стои зад предложената от вас графична идентичност?

ГЛ: Нашата идеята беше, да стигнем до много изчистен символ, който да бъде лесно разпознаваем и свободно прилаган в стотиците материали, които несъмнено следваха.

В крайния вариант на логото успешно синтезирахме най-важните според нас символи на Пловдив – седемте линии в характерната арковидна форма рисуват: силуетите на седемте тепета, повтарят характерния свод, който имаме в Пловдив над входовете към Античния стадион и Античния театър, те повтарят също така формата на театъра, погледнат отгоре, рисуват буквата П от нашата кирилица (П като Пловдив), във тях видяхме завой на река Марица, стотиците прозорци на сградите в тази форма от времето на Българското възраждане и на архитектурен разцвет на нашия град през XIX век. И още няколко думички, които толкова пряко кореспондират с духа на Пловдив – многопластовост, широк обхват, съхранение, трасформация и не на последно място много и „заедно“, което беше и мотото на цялата година на домакинството ни.

След официалното представяне на логото се появиха, разбира се всевъзможни интерпретации. Но ние запазихме самообладание в този момент и след време оценихме, че шумът за логото на Пловдив като европейска столица на културата не беше за нищо, даже напротив, спести огромни средства и време. Целта беше постигната, всички знаеха, че Пловдив има ново лого, и пред нас пътят беше чист, за да разгърнем целия му заряд. Хората следяха с интерес какво ще се случи с новата визуална идентичност. Нещо повече, те самите бяха видели в логото възможности за интерпретация и развитие и в социалните мрежи излезнаха интересни визуализации. Разбира се, всеки според собствените си ценности и възможности.

PUNKT
PUNKT

КС: Що се отнася до символите, които стоят зад логото, мога да кажа, че за мен най-силна е идеята за портал, за вход към по-специална година, изпълнена с развлечения и незабравими спомени за жителите и посетителите на града ни.
А иначе графичността на логото е добре познат подход в дизайна, който ни даде добра основа да изградим множеството комуникационни елементи.

PUNKT

В съчетание с шрифта Uni Neue на FONTFABRIC, получихме прекрасна композиция между знака и шрифта. В обширния брандгайд, който създадохме за марката, показахме достатъчно гъвкавост на композициите, което улесни много използването на идентичността както от нас, така и от самата фондация и всички партньори, обвързани с този мащабен проект.

Безспорно едно от уникалните събития и един от най-впечатляващите артефакти за Пловдив’2019 беше създаването на ръкописния шрифт Plovdiv на основата на събрани, анализирани и обобщени над 3000 ръкописна почерка на пловдивчани. Разкажете за идеята и за процеса на реализирането ѝ.

КС: Старта на проекта обявихме на 24 май 2019 г. – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а PlovdivTypeface се появи официално на 1 ноември – Деня на народните будители. Искам да те поправя обаче. Ние създадохме не един шрифт, а цяла шрифтова фамилия PlovdivTypeface, която освен ръкописния Plovdiv Script, съдържа още Plovdiv Display, един прекрасен шрифт за красиво изглеждащи текстове и заглавия в три начертания – Light, Regular и Bold, и също така Plovdiv Sans, безсерифен наборен шрифт, който спазва пропорциите и принципите на горните два шрифта, но е идеален за дълъг четлив текст. Във фамилията влиза също и Plovdiv Pictograms, с който завещахме на Пловдив голяма част от работата ни за идентичността на града като европейска столица на културата – това са десетките пиктограми, вдъхновени от характера и символите на Пловдив. И накрая, може би най-забавният шрифт, Plovdiv Maina Mode, който ни позволява да пишем с „езика“ на пловдивчани.

Пловдив е първата европейска столица, която пише на кирилица! С появата на шрифтовата фамилия PlovdivTypeface отпразнувахме този съществен детайл от 2019 г. и оставихме трайно културно наследство на града ни и след годината на домакинството. Не помня да сме наричали досега шрифтовете ни „артефакт“, но шрифтовото семейство PlovdivTypeface е точно това – културен артефакт!

ГЛ: Основна заслуга за създаването на шрифтовата фамилия има Павката (Павел Павлов) от нашето студио и Александър Неделев от Typedepot, нашите партньори в проекта. Шрифтовата фамилия нямаше да бъде възможна и без финансовото съдействие на фондация Пловдив’2019, невероятния ентусиазъм на всички доброволци в този проект и най-вече без гражданите и приятелите на Пловдив, които участваха със своите почерци в полагането на основите на шрифта.

За популяризиране на шрифтовата фамилия Plovdiv създадохте уебсайт и подготвихте изложба. Каква е съдбата на PlovdivTypeface след неговото представяне?

ГЛ: Благодарение на сайта plovdivtypeface.com всеки може да свали свободно и безплатно цялата шрифтова фамилия само с един клик. Погрижихме се да обясним в един кратък PDF-документ как се инсталират и използват шрифтовете. До момента шрифтът е свалян повече от 4000 пъти! Виждаме все по-често негови най-различни приложения, получаваме много поздравления и благодарности за работата.

PUNKT

И за да достигнем и разкажем на повече хора за проекта, създадохме пътуващата изложба „Шрифтът на Пловдив“. Тя разказва за етапите от проекта, показва поотделно шрифтовете и интересни статистики от нашите графологични проучвания. В продължение на една година изложбата обикаля нашия град – започна на открито на площада на Джумаята, след това беше в МОЛ Plovdiv Plaza и в Народната библиотека „Иван Вазов“. Планираме да се премести на още една локации до края на годината.

КС: На 29 октомври в рамките на международната типографска конференция АTypI, която тази година се провежда само в онлайн формат, представихме шрифтовото семейство PlovdivTypeface и обсъдихме с колеги от различни националности социалните аспекти на шрифтовото изкуство.

PUNKT

Смятате ли, че конкурсите за графичната идентичност на бъдещите европейски столици на културата могат да бъдат международни и имате ли планове да участвате в подобен международен конкурс?

КС: Хм, не сме мислили по този въпрос, но защо не?! Би било чудесно да бъдем полезни с опита си за подобен проект и в друг град. Би било най-добре да предадем наученото от това специфично събитие в колаборации с колеги, които работят същите задачи за други градове.

Разсъждавали сме по-скоро за това до какъв вариант на градски шрифт бихме стигнали, ако приложим нашата система за оценка на почерци в друг град, дори и от друга държава. Дали резултатите от статистиките за основните характеристики на почерците и за най-често срещаните форми на буквите ще бъдат различни от тези в Пловдив? Дали както има местни диалекти и различия в говора в отделни региони на една държава, има и специфики в почерка на жителите в този регион или страна? Много интересни въпроси, на които ще се радваме да отговорим, като намерим партньори в други градове, готови да изминат целия път в един подобен проект.

Какви са бъдещите проекти на студио PUNKT?

ГЛ: В момента работим над редизайна на визуалната идентичност на Музея на хумора и сатирата в Габрово и скоро ще обявим редизайна на идентичностите на още няколко популярни организации. Любопитно е, че в последните си проекти работим по редизайна на вече наложили се успешно брандове, което е интересен процес на съзряване и осъвременяване на една организация или бизнес. Предизвикателствата са доста по-различни от тези да създадеш визуална идентичност за една новостартираща компания.

PUNKT

КС: Отделяме също време, за да планираме как да продължим друг интересен наш проект, който стартирахме през 2019 г. „Регионале – Пътеводител за туризъм и култура“. Той представлява много симпатична двуезична книжка (на български и английски) с допълнение от пътна карта. Комплектът представя 30 ежегодно провеждащи се в региона на Пловдив фестивала. Целта ни е да продължим проекта, като направим подобни книжки и за други региони в България. В момента обмисляме различни възможности за финансиране и проучваме партньори, с които да продължим този вълнуващ проект.

PUNKT

Разберете повече за дейността на PUNKT:

PUNKT Behance Linkedin Facebook Instagram

РЕДАКТОР

Stefan Peev

Стефан Пеев
издател, графичен и шрифтов дизайнер

 

If you like this site and find it useful, help us to make it better by giving feedback, suggesting improvements or by donation.

Donate
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.